سفر در بارداری
زنان بارداری که قصد سفر کردن دارند باید در مورد زمان مناسب و مصرف غذا و نوشیدنیها در سفر دقت زیادی داشته باشند. نکات بسیاری برای سفر در دوران بارداری باید رعایت شود.در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع علائم ناباروری در زنان و مردان پرداخته است.
آنچه در این مقاله می خوانید
- زمان مناسب برای رفتن به سفر
- غذا و نوشیدنیها در سفر
- تفریح و فعالیتها در سفر
- برخورد با حیوانات در سفر
- نکاتی برای سفر به کشورهای خارجی
- همراه داشتن وسایل ضروری
زنان بارداری که قصد سفر کردن دارند باید در مورد زمان مناسب و مصرف غذا و نوشیدنیها در سفر دقت زیادی داشته باشند. از نکات مهم سفر در دوران بارداری، دور ماندن از عوامل بیماریزا و فعالیتهایی است که سلامت بارداری شما را تحت تأثیر قرار میدهد. انتخاب پوشش مناسب و همراه داشتن وسایل مورد نیاز میتواند سفری بیدردسر را برایتان مهیا کند. همچنین رعایت نکاتی در خصوص سفرهای خارجی میتواند نگرانیهایتان را کاهش دهد.
زمان مناسب برای رفتن به سفر
بهترین زمان مسافرت برای زنان باردار، نیمۀ بارداری یعنی حدود هفتههای ۱۶ تا ۲۴ است.
در سه ماهۀ اول بارداری تا هفتۀ ۱۲ به این دلیل که زنان باردار دچار حالت تهوع هستند و همچنین احتمال سقط جنین نیز زیاد است، رفتن به سفر توصیه نمیشود.
در سه ماهۀ سوم نیز به این دلیل که خانم باردار ممکن است به راحتی قادر به حرکت نباشد و همچنین به دلیل بالا بودن خطر سقط جنین یا آسیب دیدن او، سفر کردن خیلی امن نیست.
بهتر است مقصد سفر را با توجه به هوای آن منطقه انتخاب کنید؛ در فصول گرم به مناطق گرم و مرطوب سفر نکنید یا فصول سرد را در مناطق سردسیر سپری نکنید. در هر حال زنان بارداری که قصد سفر کردن دارند، بهتر است قبل از هر چیز در این مورد با پزشک خود مشورت کنند.
غذا و نوشیدنیها در سفر
مصرف غذا و نوشیدنیها در مسافرت میتواند خطرهایی را برای زن باردار به وجود آورد، به همین دلیل وقتی در سفر هستید، بهتر است توجه بیشتری به آنچه میخورید و مینوشید، داشته باشید.
برخی از مواردی که بهتر است در رابطه با نحوۀ مصرف آب و غذا به آنها توجه کنید در زیر آمده است:
آب بستهبندیشده استفاده کنید:
بهتر است این آبها را از میان نامهایی انتخاب کنید که علامت استاندارد و نشان سازمان غذا و دارو روی آنها درج شده است.
اگر به آب بستهبندیشده دسترسی ندارید، بهتر است از مصرف آب لولهکشی بدون جوشاندن آن پرهیز کنید و حتماً پیش از مصرف، آب را بجوشانید.
از مصرف آب چشمه و رودخانه به شدت پرهیز کنید. مصرف آب آشامیدنی ناسالم ممکن است باعث ابتلا به بیماری وبا شود.
از مصرف یخهای فلهای خودداری کنید:
قالبهای یخی که در دکهها به صورت باز فروخته میشود ممکن است غیربهداشتی و آلوده باشد. به همین دلیل بهتر است از آنها استفاده نکنید.
به میزان کافی آب بنوشید:
به طور کلی زنان باردار باید روزانه هشت تا ۱۰ لیوان آب بنوشند. اگر به مناطق گرمسیر مسافرت میکنید، کاهش آب مصرفی ممکن است باعث دهیدراته شدن یا از دست دادن آب بدن شود که برای جنین خطرناک است.
به همین منظور سعی کنید که همیشه آب سالم و پاک همراه خود داشته باشید تا به محض تشنگی از آن بنوشید.
از مصرف شیر، لبنیات و آبمیوۀ غیرپاستوریزه پرهیز کنید:
شیر و لبنیات غیرپاستوریزه و محلی میتواند باعث بیماری تب مالت شود، بنابراین دقت کنید که حتماً از شیر، لبنیات و آبمیوۀ پاستوریزه استفاده کنید.
غذاها را خودتان بپزید:
تا آنجا که ممکن است سعی کنید غذاها را خودتان بپزید و به رستورانهای بینراهی اطمینان نکنید. همچنین غذاهای مانده هم میتواند ایجاد بیماری کند.
غذاهای نیمهآماده یا غذاهای فرآوریشده مثل سوسیس، کالباس و انواع ناگت میتواند حامل باکتری یا انگلهای بیماریزا باشد و اگر درست پخته نشود میتواند باعث بیماری شود. توجه کنید که در طول مسافرت وعدههای غذایی خود را کاهش ندهید و رژیم غذایی پیش از مسافرت خود را حفظ کنید.
سبزیجات و میوهها باید تمیز شسته شود:
سبزی و میوه را پیش از مصرف خوب بشویید و ضدعفونی کنید. بهتر است تا حد امکان از سبزیجات پخته استفاده کنید. میوهها و سبزیجاتی که خوب شسته نشده است، میتواند باعث وبا شود. از تماس با میوههایی روی درخت و چیدن آنها پرهیز کنید، زیرا ممکن است آغشته به انواع سم آفتکش باشد.
تفریح و فعالیتها در سفر
اگر برای تفریح و استراحت به مسافرت میروید، باید توجه کنید که برخی تفریحها و فعالیتها در مسافرت ممکن است برای شما مناسب نباشد. برخی از مواردی را که باید در فعالیتهای مسافرت رعایت کنید در زیر آمده است:
در دریاچه یا رودخانه شنا نکنید:
آب دریاچه یا رودخانه ممکن است حاوی میکروب یا باکتریهایی باشد و شنا کردن در دریاچه یا آبتنی در رودخانه ممکن است باعث ایجاد عفونت در بدن شود که سلامت شما و جنینتان را تهدید کند.
از رفتن به حوضچههای آب گرم خودداری کنید:
بسیاری از شهرهای ایران دارای چشمههای آب گرم است و قرار گرفتن بدنتان در چشمههای آبگرم میتواند برای جنین شما خطرناک باشد، به همین دلیل به هیچ عنوان این برنامه را در مسافرت خود قرار ندهید.
ورزشهای آبی انجام ندهید:
ورزشهای آبی مثل اسکی روی آب با هر وسیلهای مثل جت اسکی، قایقهای پرسرعت و چیزهایی شبیه آنها را در طول بارداری استفاده نکنید. در ضمن امکان پرتاب شدن شما یا ضربه خوردن به شکم در این فعالیتها زیاد است.
اسبسواری یا شترسواری نکنید:
اسبسواری در ساحل یا یک سواری هیجانانگیز با شتر در کویر ممکن است خیلی وسوسهانگیز به نظر برسد اما برای یک زن باردار خطر سقوط از اسب یا شتر وجود دارد و همچنین ممکن است ضربههایی که اسب یا شتر هنگام راه رفتن وارد میکنند باعث آسیب جدی به جنین شما شود.
پیادهروی کنید:
برای اینکه گردش خون کافی در بدنتان وجود داشته باشد و همچنین جهت بهبود فرایند هضم غذا و جلوگیری از یبوست در مسافرت ، بهتر است ساعتی را در روز صرف پیادهروی کنید.
برخورد با حیوانات در سفر
حیوانات و نوازش آنها شاید برای همه لذتبخش باشد، اما وقتی باردار هستید باید بیشتر مراقب باشید. بیماریها و انگلهایی وجود دارد که قابل انتقال از حیوان به انسان هستند و ممکن است بارداری شما را به خطر بیندازد. در برخورد خود با حیوانات در مسافرت به موارد زیر توجه کنید:
مراقب گاز گرفته شدن توسط حیوانات باشید:
گاز گرفتن حیواناتی مثل سگ، گربه، موش، خفاش و گرگ ممکن است باعث ابتلا به بیماری هاری شود. این بیماری اگر به سرعت درمان نشود، خطر مرگ جنین و مادر را به دنبال خواهد داشت. تا حد ممکن از این حیوانات در طول سفر دوری کنید.
به خاک محل زندگی گربه دست نزنید:
گربههای غیرخانگی ممکن است ناقل انگل بیماری توکسوپلاسموز باشند. این انگل در مدفوع گربه وجود دارد و با توجه به این که گربه در خاک مدفوع میکند، ممکن است تماس با خاک، باعث انتقال این بیماری به مادر شود.
درصورتیکه دستتان با چمن یا خاک تماس داشت، سریعاً آن را با آب گرم و صابون بشویید. این انگل از طریق بینی، چشم، دهان یا زخم وارد میشود. توکسوپلاسموز ممکن است منجر به سقط جنین شود. بهتر است در دوران بارداری از تماس با هر خاکی خودداری کنید.
با سگهای آزاد در طبیعت بازی نکنید:
سگهای آزاد در طبیعت ممکن است بیماریهای انگلی متعددی داشته باشند که قابل انتقال به انسان هستند. یکی از این انگلهای خطرناک، انگل کیست هیداتیک است. این انگل ممکن است از طریق تماس یا مدفوع سگ به انسان منتقل شود.
این انگل میتواند خطرهای شدیدی برای جنین شما داشته باشد و این امکان نیز وجود دارد که ابتلا به آن، احتمال سقط جنین را افزایش دهد، البته سگهایی که واکسینه شدهاند و داروهای ضدانگلی دریافت کردهاند، خطری ندارند.
نکاتی برای سفر به کشورهای خارجی
اگر قصد دارید در زمان بارداری به یک مسافرت خارجی بروید باید زمان درستی برای مسافرت و مدت اقامت خود انتخاب کنید. در خصوص سفرهای خارجی، نکات زیر حائز اهمیت است:
زایمان در سفر:
بهترین زمان مسافرت در بارداری معمولاً سه ماهۀ دوم است. در اواخر سه ماهۀ سوم اجازۀ پرواز داده نمیشود. اما اگر در سه ماهۀ سوم به یک کشور خارجی سفر میکنید باید در نظر داشته باشید که ممکن است زایمان شما زودتر از موعد صورت گیرد و شما مجبور شوید در کشور مقصد زایمان کنید.
همچنین این امکان وجود دارد که برای برگشتن و انتقال نوزاد به کشورتان، وقتی را صرف انجام امور کنسولی کنید. بهتر است قبل از برنامهریزی در خصوص قوانین کشوری که به آن مسافرت میکنید تحقیق کنید.
بیماریهای شایع در مقصد:
قبل از برنامهریزی در خصوص سفر خارجی نسبت به بیماریهای شایع در محل تحقیق کنید. با پزشک خود صحبت کنید شاید احتیاج باشد که برای پیشگیری از بعضی بیماریها، واکسن تزریق کنید.
دسترسی به مراکز درمانی:
خوب است که اقامتگاه خود را در نزدیکی یک مرکز درمانی انتخاب کنید تا در صورت لزوم بدون معطلی بتوانید تحت مراقبت قرار بگیرید. قبل از رسیدن به مقصد، شمارۀ اورژانس مقصد که معمولاً یک شمارۀ سه رقمی است را در گوشی خود ذخیره کنید.
بیمه مسافرتی:
داشتن بیمۀ مسافرتی در مسافرتهای خارجی برای یک زن باردار ضروری است. بهتر است با بیمه کردن خودتان با اطمینان بیشتر و با خیالی راحتتر به سفر بروید.
همراه داشتن وسایل ضروری
برای یک سفر راحت و بیدردسر باید وسایل و مدارکی را همراه خود ببرید. برخی از مواردی را که باید بیشتر به آن توجه کنید در زیر آمده است:
دفترچۀ بیمه خود را همراه ببرید:
از آنجا که ممکن است در سفر نیاز به مراقبتهای پزشکی باشد، بهتر است دفترچۀ بیمه را همراهتان ببرید. در سفرهای خارجی نیز بهتر است بیمۀ مسافرتی داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر در این مورد با شرکتهای بیمه تماس بگیرید.
آخرین نسخۀ پزشک خود را فراموش نکنید:
حتماً آخرین نسخۀ پزشک را به همراه آخرین جواب آزمایش همراه خود داشته باشید.
برای پرواز ممکن است مجوز پزشکی لازم باشد:
اگر با هواپیما سفر میکنید، حتماً چند روز قبل از سفر با خطوط هواپیمایی مورد نظر تماس بگیرید و نسبت به دریافت مجوز پزشکی برای پرواز اقدام کنید.
لباس مناسب و کافی همراه خود ببرید:
با توجه به آبوهوای مقصد باید لباس مناسب و راحت انتخاب کنید. حتماً یک کفش راحت و دمپایی همراه داشته باشید. سعی کنید از کولهپشتی به جای کیفهای دستی استفاده کنید.
لباسزیر و جوراب اضافی، کرم ضدآفتاب، لیف حمام، صابون، کرم مرطوبکننده، دستمال کاغذی و مسواک از وسایلی هستند که برای همه در طول سفر ضروری است.
داروها و مکملهای خود را فراموش نکنید:
زنان باردار معمولاً در طول بارداری باید مکمل مصرف کنند. همچنین ممکن است پزشک بسته به شرایط شما داروهایی را تجویز کرده باشد. یادتان باشد که داروها و مکملهای خود را همراه ببرید و در طول سفر به موقع آنها را استفاده کنید.
برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.
آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10
تلفن های مطب: 09107661244 – 02188484081 مسیریابی: گوگل مپ: