• 09107661244 | 02188484081
  • info@drkarisani.com

سندروم آشرمن

سندروم آشرمن

سندروم آشرمن

سندروم آشرمن؟ هر آن‌چیزی که باید شما بدانید

سندرم آشرمن یا چسبندگی رحم یک نوع اختلال یا بیماری اکتسابی است که به وجود بافت اسکار در رحم اشاره دارد.
در این مقاله خانم دکتر نرمین کریسانی متخصص زنان و جراح زیبایی به موضوع “سندروم آشرمن” پرداخته است.

سندرم آشرمن یا چسبندگی رحم یک نوع اختلال یا بیماری اکتسابی است که به وجود بافت اسکار در رحم اشاره دارد. این بیماری که می تواند بر روی قاعدگی و بارداری یک خانم تاثیر بگذارد، علائم مختلفی داشته و می تواند به روش های متعددی درمان شود.

ما در این مقاله سعی داریم که به معرفی سندروم آشرمن پرداخته و آن را از جهات مختلف بررسی نمائیم.

لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
11

سندروم آشرمن

فضای درون رحم شبیه بادکنکی است که دیواره های جلویی و پشتی آن صاف و بر روی هم قرار گرفته اند. داخل آن از بافتی به نام آندومتر پوشیده شده است که لایه سطحی یا بالایی آن هر ماه و در طی دوران قاعدگی بصورت خونریزی خارج می شود. زمانی که یک خانم باردار می شود، در واقع جنین در آندومتر لانه گزینی می کند.

هرگونه آسیب یا عفونتی که آندومتر را درگیر کند می تواند به پوشش داخلی رحم آسیب برساند و باعث ایجاد چسبندگی یا بافت اسکار بین دیواره‌های داخلی رحم شود؛ بنابراین پزشکان زمانی که دیواره‌ها، بطور غیر طبیعی به یکدیگر می‌چسبند اصطلاحاً از عبارت چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن استفاده می کنند. این اسکار می تواند در نوع خفیف و بسیار نازک بوده یا بافتی در نوع شدید و ضخیم باشد. در مواردی که چسبندگی رحم شدید باشد، ممکن است تخریب جزئی یا کامل داخل حفره رحم نیز رخ دهد.

در ادامه به بررسی علائم و علل ایجاد سندروم آشرمن خواهیم پرداخت.

1 10

علائم سندرم آشرمن

بطور کلی و در برخی موارد، چسبندگی علامت خاصی ایجاد نمی کند، اما از شایع ترین علائم آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • پریودهای بسیار سبک، پریود نشدن یا آمنوره، در این حالت اگر بافت اسکار جایگزین آندومتر یا همان بافتی که در طول چرخه قاعدگی طبیعی تجزیه می‌شود و خونریزی می‌کند، شود، این اتفاق می‌افتد.  گاهی اوقات نیز بافت اسکار دهانه رحم را مسدود کرده و جریان خون قاعدگی را متوقف می کند.
  • مشکل باردار شدن یا سقط مکرر که در این حالت اسکار رحم، توانایی فرد برای باردار شدن را کاهش می دهد زیرا در این حالت خون رسانی به پوشش آندومتر کاهش می یابد.
  • درد لگن و گرفتگی شدید قاعدگی

علل بروز سندرم آشرمن

سندروم آشرمن یا همان چسبندگی رحم،  اغلب بر اثر آسیب به بافت رحم ایجاد می شود، اما گاهی اوقات علت دقیق چسبندگی بیمار ناشناخته است. شایع ترین علت چسبندگی رحم می تواند آسیب ناشی از یک عمل جراحی در حفره رحم باشد. برای مثال اتساع و کورتاژ نوعی عمل جراحی سرپایی رایج است که در طی آن دهانه رحم کشیده شده و محتویات بافتی رحم برداشته می شود. همچنین چسبندگی رحم ممکن است در پی عوارض بارداری مانند خونریزی رحم به دلیل زایمان یا سقط جنین نیز ایجاد شود.

گاهی اوقات، علل احتمالی ایجاد چسبندگی می تواند به دلیل عفونت پوشش رحم یا اندومتریت، برداشتن فیبروم داخل رحم، سزارین و…، نیز باشد.

تشخیص سندرم آشرمن

بطور معمول اسکار رحم در تصویربرداری مانند هیستروسالپنگوگرام که همان عکسبرداری با اشعه ایکس از لگن است، سونوگرافی لگن و سونوگرافی سالین که همان سونوگرافی با آب استریل است قابل مشاهده است.

البته در برخی شرایط ممکن است چزشک برای بررسی پوشش رحم و بررسی چسبندگی، عمل هیستروسکوپی را تجویز نماید.

هیستروسکوپی روشی است که در آن یک تلسکوپ نازک، منعطف و روشن را از طریق واژن وارد رحم می کنند تا بتوانند مستقیماً داخل رحم را مشاهده کنند.

همچنین ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال نیز برای اندازه‌گیری ضخامت آندومتر و بیوپسی از پوشش رحم نیز انجام شود تا بررسی شود که آیا هنوز بافت آندومتر طبیعی وجود دارد یا خیر.

درمان سندرم آشرمن

برای درمان سندروم آشرمن یا چسبندگی رحم، ممکن است پزشک برای برداشتن بافت اسکار، عمل لیز هیستروسکوپی چسبندگی را انجام دهد. این عمل نوعی عمل سرپایی است که در آن پزشک از هیستروسکوپ برای مشاهده پوشش داخلی رحم و تحریک بافت اسکار موجود استفاده می کند. اگر بافت اسکار پراکنده باشد، پزشک ممکن است بتواند از خود هیستروسکوپ برای جدا کردن آن استفاده کند اما اگر بافت بطور قابل توجهی متراکم باشد، باید از قیچی جراحی استفاده نمود.

همچنین بافت اسکار را می توان به چند روش مختلف دیگر نیز از بین برد و از رشد مجدد آن جلوگیری نمود:

هورمون درمانی

ممکن است پزشک یک رژیم 30 روزه استروژن خوراکی تجویز نماید تا به رحم کمک کند بافت قدیمی خود را پاک کرده و آندومتر سالم را دوباره رشد دهد.

بالون داخل رحمی

یک بالون طبی باد شده یا یک IUD در حفره رحم قرار داده می شود که می تواند به رشد مجدد بافت طبیعی رحم کمک کند.

هیستروسکوپی مکرر

2 9

در پایان

بطور کلی سندروم آشرمن یا چسبندگی رحم جز بیماری هایی است که علائم خاص و شایعی از خود بروز نمی دهد و اغلب از روی نظم و روند طبیعی پریود می توان آن را تشخیص داد؛ اما این بیماری در صورت عدم تشخیص و درمان می تواند بر روی بارداری تاثیرات منفی بگذارد.

بنابراین اگر فکر می کنید علائم چسبندگی رحم و اسکار دارید یا از آن رنج می برید یا حتی در مورد آن سوال دارید، لطفاً حتماً به پزشک خود مراجعه نمائید.

برای دریافت نوبت از خانم دکتر کریسانی از طریق زیر اقدام نمایید.

آدرس: گیشا، نبش خیابان بیست و پنجم (ایزدی) ، پلاک ۳۲۸، طبقه سوم، واحد 10

تلفن های مطب: 0910766124402188484081 مسیریابی:Waze گوگل مپ:

مطلب قبلی
سرخجه در بارداری
مطلب بعدی
عفونت ادراری